Personality profiles and stress-coping strategies of Slovenian military pilots - Meško, Maja (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2009)
Usposobljenost pilotov je odvisna tudi od njihovih osebnostnih karakteristik in strategij spoprijemanja s stresom. V pričujoči raziskavi smo skušali s pomočjo osebnostnega vprašalnika (BFQ) in Vprašalnika za ugotavljanje strategij spoprijemanja s stresom (CRI), analizirati osebnostne lastnosti, strategije spoprijemanja s stresom ter povezavo med njimi pri slovenskih vojaških pilotih. V vzorec smo zajeli 120 udeležencev eksperimentalne in kontrolnih skupin. V eksperimentalni skupini je sodelovalo 30 vojaških pilotov Slovenske vojske in 90 udeležencev v kontrolni skupini (športni piloti,pripadniki kopenske vojske ter splošna populacija, ki nima povezave z letalstvom in vojsko). Udeleženci v kontrolni skupini so bili izbrani na osnovi lastnosti vsakega posameznega člana eksperimentalne skupine, tako da so z njimi izenačeni po relevantnih faktorjih (spolu, starosti, zdravju, izobrazbi ...). Ob pregledu razlik v strategijah spoprijemanja s stresom med vojaškimi piloti in kontrolnimi skupinami vidimo, da je do pomembnih razlik prišlo na dimenzijah BFQ vprašalnika: energija, vestnost in čustvena stabilnost ter na dimenzijah CRI vprašalnika: Kognitivno izogibanje (CA) in Emocionalno izlitje oziroma izpraznjenje (ED). Pri vojaških pilotih smo ugotovili tudi nekatere statistično pomembne razlike povezav med osebnostnimi dimenzijami in strategijami spoprijemanja s stresom.
Keywords: osebnostna psihologija; stres; personality; osebnost; vojaški piloti; vojska; piloti; Pearsonov koeficient; Slovenia; Slovenija