Predicting oxide activities in CaO-Alsub2Osub3-SiOsub2 system by computer model - Koroušić, Blaženko (Kovine zlitine tehnologije, 1993)
Najpomembnejši metalurški učinki pri uporabi kalcija za obdelavo jekel, pomirjenih z aluminijem so povezani z modifikacijo aluminatnih vključkov. Pri razvoju modela za kontrolo vključkov smo uporabili termodinamični model, ki sloni na Gibbsovem modelu minimizacije energije in postolatu, ki ga je postavil Hastie et al. Izračubnavanje aktivnosti oksidnih komponent smo izvršili za sistem CaO.Alspodaj2Ospodaj3, 12CaO.tAlspodaj2Ospodaj3-SiOspodaj2 in CaO.Alspodaj2Ospodaj3-SiOspodaj2 pri temperaturi 1500°C in 1600°C.
Keywords: jekla; aluminatni vključki; simulacije; Gibbsov model; termodinamični model; računalniško vodenje