Deutsche und slowenische Pressenachrichten in zweiten Weltkrieg auf slowenischem Gebiet - Bešter, Marja (Linguistica (Ljubljana), 1998)
Nemška in slovenska časopisna besedila med drugo svetovno vojno na slovenskem ozemlju. Analiza časopisnih besedil, ki so nastala med 2. svtovno vojno v slovenskem jeziku na slovenskem ozemlju in katerih avtorji so pripadali nasprotnima "stranema" v vojni (korpus NOB/Slovenski poročevalec, Partizanski dnevnik, Mladina/ in korpus NEM/Karawanken Botel/), namenjena pa so bila slovenskemu bralcu, je pokazala, da 1) je najti vplivanje na naslovnika tudi vvesti/poročilu kot informativnih besedilnih vrstah; 2) so avtorji besedil pridobivali bralca/nanj vplivali le ne z izbiro nenevtralnih/ekspresivnih jezikovnih sredstev, ki se kažejo predvsem v čustveno negativnem poimenovanu nasprotnika in njegovih dejanj, ampak tudi/predvsem s strukturiranostjo teh besedil: navedeno je, kaj se je zgodilo, tj. kakšne posledice je utrpel nasprotnik, v glavnem pa manjkajo točni podatki o tem, kje in kdaj se je zgodil dogodek in kdo so bili njegovi udeleženci; 3) ni zaznati razlik med besedili iz korpusa NOB in NEM: za oboje je značilno, da povedo raje manj kot dovolj (avtorji so nenatančni); bralec zaradi tega, ker ima na razpolago premalo podatkov, tudi ne more preveriti verodostojnosti povedanega.
Keywords: časnikarski jezik; druga svetovna vojna; Slovene; slovenščina; tekstna lingvistika; World War II