List 39. Gospodarske stvari. Nove vrste steklena posoda za vkuhavanje sadja. Podobi 1. in 2. kažeta nove vrste stekleno posodo, kakeršno rabimo za vkuhavanje sadja in enakih reči. Podoba 1. je posoda od zunaj, pododa 2. pa v prorezu. Posoda rabi tako le: Kadar je napolnjena z do-tično rečjo, položi ji na vrhni rob nekoliko zmočen obroček od kav-čuKa. V pokrov vdeni tudi nekoliko zmočen obroček od plute (Kork), pokrij ž njim posodo in privij ga na desno sukaje prav trdno. Važno je, da pravilno vdeneš plutov obroček, ker ravno on zapira vsebino do dobra zraku in brani, da ne prihaja vanjo duh od kavčuka. Kadar vkuhavaš, stavi posode v vodo vedno le v seno zavite, in tudi na dnu vode bodi seno. Posode naj stoje pri vkuhavanji na pokrovu. Kadar si vkuhal, vzemi posode šele tedaj iz vode, kadar se so ohladile. Čez kaka 2 ali 3 mesece priporočajo pokrove od novega nekoliko priviti, ker sta se obroča gotovo nekoliko usušila. Podoba 1. Podoba 2. Vkuhana reč se ohrani v teh posodah leta in leta, in to v vsaki shrambi, vlažni ali suhi. Priporočajo pa imeti polne posode vedno tako shranjene, da stoje na pokrovu. Te nove posode prodajajo C. Stolzle's Sohne na Dunaji, in sicer po teh le cenah. 29 kr., 31 kr., 34 kr., 46 kr., 56 kr. Vsebina litrov 74, 3/,e, % % 1.