Arabski stripi o vrenju na Bližnjem vzhodu - Nikolič, Pia (Teorija in praksa, 2026)
Članek predstavi vlogo in pomen stripov v političnih in oboroženih konfliktih na Bližnjem vzhodu, njihovo poročevalsko in komentatorsko funkcijo ter spremembe skozi čas. Avtorica predstavi tudi stripovski pogled na dogajanje od zunaj ter kontekstualizira stripovsko umetnost na območju, kjer so v preteklosti prevladovale dekorativne in stilizirane podobe, ne pa tudi figuralne upodobitve, tipične za ta medij.
Keywords: Arabska likovna umetnost; Bližnji vzhod; comics; conflict; documentary; dokumentarnost; figurative art; figurativna umetnost; Islam; konflikt; Middle East; Poročanje (novinarstvo); strip