Metoda robnih elementov za dinamiko viskoelastične Maxwellove tekočine - Škerget, Leopold (Strojniški vestnik, 2002)
V prispevku je prikazan razvoj numerične sheme na osnovi metode robnih elementov (MRE) za modeliranje ravninskih tokov viskoelastične tekočine. Kot podlaga za razvoj je namenjena shema za modeliranje nestisljivih viskoznih tokov, ki smo jo razširili in ji dodali potrebne člene za zajemanje viskoelastičnosti nenewtonovskih tekočin. Posebno pozornost smo namenili integraciji ohranitvenih zakonov in reoloških modelov. Shema je zapisana za hitrostno-vrtinčno formulacijo vodilnih enačb. Kot testni primeri so predstavljeni tokovi nenewtonovske Maxwellove tekočine v kanalih različnih geometrijskih oblik.
Keywords: modeli Maxwellovi; modeli robnih elementov; dinamika tekočin; tekočine viskoelastične; reologija; numerični modeli; viskoelastičnost; Maxwellovi modeli