Širša perspektiva vpogleda v ustreznost bolnikovega bivalnega okolja - socialno delo na terenu - Skok, Vanja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2015)
Naloga socialnega dela na področju rehabilitacije je reševanje pomembnih socialnih problemov za osebo na rehabilitaciji in sodelovanje v multidisciplinarnem timu pri oblikovanju in izvajanju programov celostne rehabilitacije. Socialno delo je usmerjeno v podporo ljudem pri doseganju njihovih ciljev in odločitev. Od tega, kje bo bolnik živel po odpustu, je odvisna oblika in izbira strokovne intervencije. Načrtovanje odpusta je pomemben del socialne obravnave. Z individualnim pristopom načrtovanja odpusta se zagotovi tudi izbor ustrezne oblike pomoči. Pri socialni obravnavi je potrebno upoštevati objektivne in subjektivne dejavnike v bolnikovi realnosti - zaradi njihovega vpliva na potek rehabilitacije ali za načrtovanje odpusta. Terensko delo je pomemben segment prakse socialnega dela v rehabilitacijski obravnavi oseb z okvaro hrbtenjače. Socialno delo poteka vedno v kontekstu določenega okolja in je proces interakcij z ljudmi v določenem prostoru. S terenskim delom socialna delavka deluje zunaj svojega delovnega okolja v matični ustanovi v institucionalnem prostoru drugih služb in strokovnjakov, s katerimi sodeluje pri opravljanju delovnih nalog. Z obiskom na domu tako vstopa v življenjski svet bolnika na neposreden, interaktiven način.
Keywords: Environment; field work; health care services; natural environment; okolje; okvara hrbtenjače; Social Work; socialno delo; Spinal Cord Compression; terensko delo; zdravstvena dejavnost