Sekiropraktik - Valjavec, Janko (knjige, 2022)
Kmet izpod Oljske gore se odpravi na še zadnjo košnjo v letu, deželo že štirinajst dni razvaja indijansko poletje. Poslovi se od žene, zvrne kozarček ali dva za moč in pogum in že je na poti na svoj travnik spodaj proti Savi. Čez dve uri je ta mož na travi ob traktorju ležeče truplo, ki ga moči dež, indijansko poletje se je na hitro poslovilo, oblaki proti zemlji na gosto pošiljajo debele kaplje. Sledovi, ki bi lahko povedali, kaj se je dogajalo, so dobesedno splavali po vodi. Na kraj zločina pride inšpektor Tisnikar v spremstvu drugih preiskovalcev. Vsi skupaj ugotovijo le, da je kmet umrl zaradi udarca s sekiro, vendar ne v glavo, kot je to običajno pri uporabi orodja za sekanje v morilske namene. Je bil na delu sekiropraktik? Seveda je bil, inšpektor mora odkriti le še njegovo ime in naslov stalnega bivališča. Kako? Njegov problem!