Mlajšepaleozojske in mezozojske kamenine na severnem obrobju Krške kotline - Aničić, Bogoljub (Geologija, 2000)
V članku obravnavamo plitvo in globljevodne razvoje severnega obrobja Krške kotline in jih primerjamo z ekvivalentnimi razvoji Gorjancev in Krškega hribovja. Obravnavano ozemlje obsega Orlico, ki predstavlja vzhodni podaljšek Posavskih gub, ter Sremiško in Bizeljsko gričevje. Sestavljeno je iz mlajšepaleozojskih, mezozojskih, terciarnih in kvartarnih plasti. V mlajšepaleozojskem zaporedju močno prevladujejo klastične kamenine. Triasna skladovnica je zgrajena iz klastičnih, karbonatnih in vulkanskih kamenin. Karbonatne kamenine gradijo spodnjetriasno, srednjetriasno, zgornjetriasno in jursko plitvovodno skladovnico. Globljemorski razvoj predstavljajo Biankonske plasti ter t.i. spodnjekredni fliš. Po podatkih z obrobja sklepamo, da je predterciarna podlaga Krške kotline sestavljena iz karbonskih, permskih, triasnih, jurskih in krednih kamenin. Orlica z obrobjem predstavlja tektnsko močno razkosano antiklinalo, kjer so poleg nagubanih prisotne tudi narivne strukture.
Keywords: karbonatne kamnine; Krška kotlina; mezozoik; Orlica; paleozoik; sedimenti; stratigrafija; stratigraphy