In search of the "folk character" we would like to hear the dichotomy between folk, the profession, and scholarship - Kovačič, Mojca (Traditiones (Ljubljana), 2012)
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je danes glavni akter kulturne politike na področju folklorne dejavnosti v Sloveniji. Smernice za poustvarjanje plesne in glasbene tradicije oblikujejo tako amaterji, ki se ljubiteljsko ukvarjajo s folklorno dejavnostjo, kot tudi raziskovalci ljudske glasbe in plesa. Članek po uvodnem historičnem pregledu delovanja kulturne politike v Sloveniji, na podlagi intervjujev z ljudskimi godci, odkriva, kako se glasbeniki prilagajajo smernicam, kadar nastopajo na prireditvah, ki jih organizira Javni sklad. Prav tako je predstavljen in interpretiran njihov odnos do danih smernic in vpliv konkurenčnosti oziroma dejanske želje po "verodostojni" interpretaciji ljudske glasbene dediščine na tovrstne spremembe.
Keywords: ethnomusicology; Etnomuzikologija; folk music; Ljudska glasba; Ljudski glasbeniki; Folkloristika; folkloristics