Information seeking behaviour in the digital environment - Furi, Ivana (Knjižnica, 2016)
Namen: Članek predstavlja izbrane rezultate pilotne raziskave manjšega obsega na temo informacijskega vedenja študentov Univerze v Osijeku v digitalnem okolju. Metodologija/pristop: Kvalitativna raziskava je bila opravljena na vzorcu šestih študentov različnih družboslovnih smeri (informacijska znanost, psihologija, ekonomija, menedžment v kulturi). Študenti so bili naprošeni, da poiščejo odgovor na nekaj informacijskih nalog. Uporabljena je bila metoda glasnega razmišljanja, pri kateri so sodelujoči verbalizirali svoje misli in občutja med iskanjem informacij. Vedenje raziskovanih oseb je bilo posneto z video kamero, transkripti posnetkov pa so bili analizirani in interpretirani. Omejitve raziskave: Majhen in priročen vzorec omejuje veljavnost ugotovitev raziskave. Izvirnost/uporabnost: Rezultati dajejo koristen vpogled v informacijsko vedenje študentov v elektronskem okolju (njihovo strategijo, korake pri iskanju, občutke itn.) toda presenetljivo razkrivajo nizko raven poizvedovalnih spretnosti pri študentih informacijske znanosti.
Keywords: digital environment; students; študenti; information seeking behaviour; student; University of Osijek; informacijsko vedenje; digitalno okolje; Univerza v Osijeku