Slovenci v Italiji - Zupančič, Jernej (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2001)
Izmed vseh slovenskih narodnih skupnosti v sosednjih državah so Slovenci v Italiji najštevilčnejša, a tudi najbolj heterogena skupina. Njihovo poselitveno ozemlje obsega območja različnih političnih kontinuitet, notranja raznolikost pa je rezultat zgodovinskih ter etnokulturnih okoliščin ter selitvenih procesov, ki so jih sčasoma oblikovali v tržaške, goriške, beneške Slovence, na skupnosti v Reziji in Kanalski dolini kot pripadnike avtohtone manjšine, na nova jedra poselitve Slovencev (preseljeno manjšino) v Furlanski nižini, skupnosti slovenskih izseljencev in zdomcev v večjih urbanih aglomeracijah italijanskega severa, nenazadnje pa tudi znatno število čezmejnih dnevnih delovnih migrantov iz Slovenije. Prispevek obravnava številčnost in prostorsko razporeditev slovenskega življa na območju celotne Italije, njihovo prostorsko mobilnost v pogojih informacijske družbe in odprtosti meje ter različne vrste interakcij znotraj skupnosti. Še posebej izpostavlja vlogo slovenskega prebivalstva v obmejnem prostoru tako za Slovenijo kot za Italijo.
Keywords: Italija; Italy; Slovenci; Slovenes; narodne manjšine; zamejski Slovenci; poselitev; demografski razvoj