Kritičen pogled na prosto dostopne zdravstvene informacije na spletu - Klemenčič, Eva (Informatica Medica Slovenica, 2006)
Zaradi široke možnosti dostopa do storitev medmrežja, predvsem spleta, ga čedalje več posameznikov uporablja za iskanje zdravstvenih informacij, ki morajo biti sodobne in avtorizirane, saj le tako zmanjšamo možnost zavajanja na najnižjo možno mero. Kot primer bomo pokazali časovno razporeditev števila zapisov v bibliografskih zbirkah MEDLINE (http://www.pubmed.gov), Biomedicina Slovenica (http://bswww.mf.Uni-lj.si) in ekvivalentnih izrazov v iskalniku Google (http://www.google.com) ter izpostavili nekaj faktorjev, ki pomembno vplivajo na izbor primernih informacij. Pri spletnem iskanju seveda ne moremo in ne smemo zapostaviti virov kot sta npr. Wikipedia (http://www.wikipedia.org) ali Google, ki jih lahko uporabimo kot "generatorjeidej" za hitro pridobivanje možnih informacij, od katerih izbrane dodatno preverimo v avtoriziranih strokovnih zbirkah, kot je npr. prosto dostopna faktografska zbirka MedlinePlus.
Keywords: Computer Communication Networks; Databases, Bibliographic; Evaluation Studies; Health Education; Medline; Ocenjevalne študije; Računalniške mreže; Zbirke podatkov bibliografske; Zdravstvena vzgoja