Dvoenergijska računalniško-tomografska preiskava pri obravnavi bolnikov s kamni v sečilih - Šantl-Letonja, Marija (Zdravniški vestnik, 2014)
Velikost, umeščenost in ocena sestave kamna v sečilih narekujejo terapevtske ukrepe. Nativna nizkoenergijska računalniško-tomografska preiskava (CT) je nadomestila intravensko urografijo pri opredelitvi velikosti in položaja kamnov. V zadnjem času pa lahko vse bolj natančno s pomočjo CT preiskave ocenimo tudi sestavo kamna. Z dvoizvornim računalniškim tomografom z dvoenergijskimi algoritmi z visoko natančnostjo ločimo med uratnimi in neuratnimi kamni, kar je lahko odločilno za načrtovanje terapevtskih ukrepov.
Keywords: calculi; computed tomograpy; diagnostic imaging; diagnostično slikanje; ledvična kolika; Lithiasis; litiaza; računalniška tomografija; renal colic; tomography