A new approach to relationship prevention - Erdőfl, Anna (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2022)
Visok delež ločitev po vsem svetu opozarja na potrebo po krepitvi in ohranjanju kakovosti partnerskih odnosov in zakonskih zvez, vendar v terapiji težavo pogosto povzroča to, da partnerja pomoč ob težavah pričneta iskati prepozno. Zato je pomembno pozornosti posvetiti tudi možnostim preventivnega dela v odnosih. Programi, namenjeni gradnji odnosa, ki so bili razviti v preventivne namene, imajo številne prednosti, a so jih raziskovalci pogosto kritizirali. Odgovor na kritike bi lahko bil tudi novo razvit pristop za praktično psihoedukacijo Rebuild-Relationship Building Dance®, ki za krepitev odnosov uporablja dvoranski ples. Cilj študije je raziskati učinkovitost metode s kvantitativnim pristopom. Dve leti trajajoča študija je vključevala partnerje, ki so se pripravljali na sklenitev zakonske zveze. Raziskovalna skupina (N = 64) je trikrat izpolnila sklop vprašalnikov o kakovosti partnerske zveze (BFI, RAS, DCI, FACES IV/komunikacija, PSI, RSES, PAIR), kontrolna skupina (N = 38) pa je te vprašalnike izpolnila dvakrat. Statistične analize so pod-prle pozitivne učinke metode na partnerske zveze na področjih samozavesti, zadovoljstva z odnosom, komunikacije, soočanja s konflikti, intimnosti, spolnosti in skrbi za partnera. Med rezultati testov kontrolne skupine v obeh časovnih točk ni bilo (pozitivne) razlike, v osmih mesecih pa je bilo moč opaziti celo poslabšanje pri nekaterih spremenljivkah (spolnost, komunikacija, zadovoljstvo z odnosom). Rezultati kaže-jo, da metoda predstavlja novo in praktično alternativo za preventivno dejavnost v partnerskih zvezah, ki lahko dopolnjuje klasične terapevtske metode.
Keywords: dance; marital relations; partnerski odnosi; ples; prevention; preventiva; romantic relationships; terapija; therapy; zakonska zveza