Nanotechnology for ballistic materials - Castano, Víctor M. (Materiali in tehnologije, 2013)
Podan je pregled glavnih usmeritev in materialov v tehnologijah zaščite s poudarkom na lastnostih in omejitvah p-aramidnih vlaken, ki se uporabljajo v oborožitvenih sistemih s poudarkom na njihovo občutljivost za UV-sevanje, vlago in kemični napad. Nato so opisane nove nanotehnologije, ki so sposobne zmanjšati te vplive, kot tudi njihova uporaba pri dejanskem komercialnem balističnem telovniku.
Keywords: nanotechnology; nanotehnologija; balistični materiali; ballistic materials; aramid fibres; aramidna vlakna; bullet-proof materials; neprebojen material; nanodelci; nanoparticles; degradacija; degradation