Prokalcitonin in interlevkin-6 v diagnostiki hude okužbe pri otrocih s febrilno nevtropenijo - Kitanovski, Lidija (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. V prispevku so predstavljeni rezultati raziskave, katere namen je bil preučiti, ali sta serumski koncentraciji prokalcitonina (PCT) in interlevkina-6 (IL-6) pri otrocih s febrilno nevtropenijo (FN) občutljivejša in bolj specifična kazalca hude okužbe kot doslej rutinsko uporabljana serumska koncentracija C-reaktivnega proteina (CRP). V raziskavo smo vključili32 bolnikov z 68 epizodami FN, ki smo jih glede na mesto okužbe razdelili v tri skupine. Skupina 1: epizode bakteriemije in/ali klinične sepse(n = 16), skupina 2: epizode lokalne okužbe (n = 16) in skupina 3: epizode vročine nejasnega izvora (FUO) (n =36). Serumsko koncentracijo PCT in IL-6 smo določali v vzorcih krvi odvzetih prve tri zaporedne dni obravnave epizode. Serumsko koncentracijo CRP smo določali dnevno vse dni povišane telesne temperature (TT). Pri 28 bolnikih referenčne skupine (bolniki z maligno boleznijo brez povišane TT) smo določili koncentracijo PCT, IL-6 in CRP enkratno. Serumsko koncentracijo PCT smo določali z imunoluminiscenčno metodo, IL-6 pa z encimskoimunsko metodo. Mejne vrednosti, občutljivost, specifičnost, pozitivno in negativno napovedno vrednost ter diagnostično zanesljivost vnetnih kazalcev smo določili s krivuljami specifičnosti in občutljivosti (krivulje ROC). Zaključki. Med preučevanimi kazalci se je kot najzgodnejši kazalec hude okužbe izkazal IL-6, sledil je PCT in CRP. Zgodnja diagnostična zanesljivost obeh kazalcev tako PCT kot lL-6, pri napovedovanju hude okužbe je bila boljša kot zanesljivost CRP. 72-urno sledenje koncentracije PCT, ne pa tudi IL-6, je prispevala k zanesljivejšemu diagnosticiranju hude okužbe. Koncentracije PCT pri bolnikih s po Gramu negativno bakteriemijo so bile za 3- do 5-krat višje kot pri bolnikih s po Gramu pozitivno bakteriemijo, medtem ko se koncentracije IL-6 glede na povzročitelja niso razlikovale.
Keywords: Bacteremia; Bakteriemija; Blood; Calcitonin; Child; C-Reactive Protein; C-reaktivna beljakovina; Fever Of Unknown Origin; Interleukin-6; Interlevkin-6; Kalcitonin; Neoplasms; Neutropenia; Nevtropenija; Novotvorbe; Občutljivost in specifičnost; Otrok; Sensitivity And Specificity; Sepsa; Sepsis; Vročica nejasnega izvora