''Bonaparte ne chevauchait en personne entre les lignes de tir et les troupes et attisait le courage dans les coeurs'' - Smolej, Mojca (Linguistica (Ljubljana), 2018)
V pričujočem prispevku se osredotočamo na vpliv francoščine na vojaško besedišče v Ljubljanskih novicah (1791-1800). Analiza besedišča razkriva, da je Valentin Vodnik oblikoval temelje slovenski vojaški terminologiji. Vodnik je namreč poročal o vojaških dogodkih iz kolonialnega sveta, natančno pa je popisoval dogajanja za časa Napoleonove vojne. Vodnikov vojaški jezik je poseben, saj je napolnjen z ekspresijo, najrazličnejšimi retoričnimi figurami in se kot tak približuje literarno oz. pesniško obarvani dikciji. Poleg pesniško obarvanega opisa bojevanj pa je pri Vodniku nujno opozoriti tudi na samo vojaško besedišče, ki je povečini nemškega in francoskega izvora. V pričujočem prispevku se osredotočamo le na besedišče, ki je izvorno francosko. Ker pri Vodniku težko ugotavljamo, ali gre za žargonizme, termine ali splošno besedišče, Vodnikovo vojaško besedišče primerjamo z besediščem prvega slovenskega vojaškega slovarja, ki ga je 1872 sestavil Andrej Komel. S to primerjavo je vidno, kolikšen delež Vodnikovih vojaških izrazov je prešel med strokovne izraze oz. je bil v rabi še v drugi polovici 19. stoletja.
Keywords: 1791-1800; francoščina; jeziki v stiku; Ljubljanske novice (periodika); slovenščina; Vodnik, Valentin; vojaško besedišče; vojni besednjak