Prosody and absolute vs. relative uses of English and Slovene adjectives - Kavalir, Monika (Linguistica (Ljubljana), 2017)
V prispevku analiziramo vlogo, ki jo prozodija igra pri razlikovanju med dvema tipoma pridevniških rab v angleščini in slovenščini. V obeh jezikih lahko pridevniške zgradbe uporabljamo z notranjim standardom, kjer se razvije absolutna interpretacija, ali z zunanjim standardom (tu gre tipično za primerjavo samostalniškega referenta z drugimi primerki iste kategorije), kjer pa pride do relativne interpretacije. Članek pokaže, da pri osnovni stopnji poudarek na pridevniku omeji interpretacijo, tako da je takšna zgradba lahko samo primer absolutne rabe. V primerniških in presežniških zgradbah pa se po drugi strani strukturne razlike med intonacijskimi vzorci obeh jezikov pokažejo za pomembne v primeru opisnega stopnjevanja, saj v slovenščini nenaglašenost kaže na absolutno rabo, medtem ko so lahko v angleščini nenaglašeni tudi relativno rabljeni primerniki in presežniki.
Keywords: angleščina; English; intonacija; pridevniki; primerjalna analiza; prozodija; Slovene; slovenščina