Pretrganje Ahilove tetive - Čretnik, Andrej (Medicinski razgledi, 1997)
O pretrganju Ahilove tetive in njenem zdravljenju obstajajo številna in tudi zelo nasprotujoda si mnenja in teorije. Glede vzroka pretrganja se zdi najboljverjetna teorija ishemidnih oz. degenerativnih sprememb, čeprav dejstvago- vorijo v prid tudi drugim teorijam oz. kombinacijam teorij. Kljub tipični klinični sliki lahko poškodbo spregledamo. Pretrganje zdravimo vedinoma z odprtim operativnim preštetjem s pooperativnim zamavčenjem; zamavčenje zaradi prednosti vse bolj zamenjujejo funkcionalne opornice. Konzervativno zdravljenje je lahko sprejemIjiva metoda za poškodovanca brez posebnih zahtev, deprav ima nedvomne pomanjkljivosti. Pojavljajo se tudi nove metode. Vse bolj se uveIjavlja podkožna metoda prešitja, še posebej ob uporabilokalne anestezije in funkconalnih opornic, saj združuje prednosti operativnega in konzervativnega zdravljenja. Pravo vrednost in mesto teorijam in metodam pa bodo nedvomno dale nadaljnje raziskave in analize zdravljenih poškodovancev.
Keywords: Achilles tendon; Ahilova kita; Injuries; poškodbe; Surgery; therapy; zdravljenje; Rupture; Etiology; Diagnosis