Uporabnost množično zbranih podatkov mobilnih aplikacij za spremljanje rekreacije na prostem - Sitar, Jasna (Geografski obzornik, 2025)
Prispevek analizira uporabnost množično zbranih podatkov aplikacij Strava in Outdooractive za spremljanje obiska pohodnikov v Triglavskem narodnem parku. Primerjava kaže na visoko prostorsko natančnost in raziskovalno vrednost podatkov Strava, medtem ko je prednost pridobljenih Outdooractive podatkov vizualno prepoznavanje trendov na širšem območju. Kljub omejitvam, kot sta demografska in prostorska pristranskost, so ti podatki dragocen dopolnilni vir za analize pohodniških tokov na zavarovanih območjih.
Keywords: crowdsourced data; hiking; masovni podatki; obdelava podatkov; Outdooractive; pohodništvo; recreational geography; rekreacija; Strava; Triglav National Park; Triglavski narodni park