Gospodarske stvari. Sadjereja. VI. Kopuliraaje ali skladanje. (Dalje in konec) D. 0 v e z o v a n j e. Z palcem in kazalnikom leve roke se morata oba delka — divjak ia žlahtaa vejica — dobro skapej zložeua prav dobro držati, za tim se s pravo roko trak tako okoli reza ovije, da se večkrat križa in se pod okom dobro zaveže. Oveza mora biti trdna. Po prvem ovijanju, ko je trak že eakrat v križ djaa, se prsta lahko malo odstraaita, da se pogleda, ali sta reza zadosti dobro zložena ali ae ia če nista, še se ta napaka labko popravi ia po tem dalje ovija. Ko je že rez dobro ovit in trak zavezaa ali prilepljen, se niora cela oveza z drevesaim voskom zamazati. Neki delajo tudi dvojvrstui rez, kar je vendar zlo tnudao in težko delo brez posebae koristi. E. Kopuliranje, če sta divjak in žlahtaa vejica nejednake debelosti. 1. aačia. Če je divjak samo nekoliko debelejši kot žlahtna vejica. Tudi takaj se oba delka palec aa dolgo tako vrežeta, kakor je že zgoraj popisaao, žlahtaa vejica se veadar samo aa jedai straai z divjakom tako zloži, da pride skorja aa skorjo, les na les. 2. načia. Če je divjak rnaogo debelejši od žlabtae vejice. — Divjak se aiora sest palcev od zeailje, ali pri dievesih, ktere; že lep vrb iraajo, veja ua straai tako dolgo ia široko odrezati, da je rez aa divjaku, ravno tako dolg kakor na žlahtai vejici m da se zatoraj labko ž njim sklada. 3. načia. Divjak se odreže zgoraj ravao tako, kakor pri prejšnjih aačinib, samo na aasprotai slraai od podalj aega reza malo poševno; žlabtaa vejica se mora tiuli ravao tako prirezati, da se z divjakovini vezom popolaoma zlaže. Na ta aačia se v našib časib lunogo kopulira. Oveza ia zaniaža z drevesnim voskora je pri veb načinih kopaliranja celo jeduaka. F. P r i kopuliranjuje o p o m i a j a vredno. Na žlahtai vejici mora biti više reza zdravo oko, to vleče soke k sebi ia podpira hitro rast. Breskvi se ae smejo aiti kopulirati aiti cepiti ker imajo preveč stržeaato deblo. Črešaje iuslive pa je boljše kopulirati, kakorokalirati, ker se oči lahko posušijo, če je po požlahtajenja vreme zlo suho ia vroče. Črešaje se naj bolj kopalirajo ua vrbu, ker divjak da aavadao lepo in ruočao deblo, rastejo pa aaj rajše, če se kesao kopulirajo, ia če itaajo žlabtne vejice že Bekoliko napeta oka. Da se žlabtae vejice tako labko ae odbijejo ia da ae morejo ptiči ia druge živali na nje vsedati se raorajo h kolekom privezati. Kopuliranje na korenje je samo dobro pri koščičnem sadja in mora biti korenje aaj manje šest palcev dolgo ia inieti tudi postraasko korenje. Raae Ba koreaju se tndi z drevesBim voskorn zaniažujejo. Če se požlabtajeaa drevesa taki v drevesaico vsajajo, se mora požlahtBJeai del celo v zemljo pogrezfloti tako, da samo 1—2 oki aa zlabtai vejici iz zemlje molite; pri suhera vremeBii se morajo marljivo zaljivati.