Ali je bila arhivistika pomožna zgodovinska veda - Tekavec, Žiga (Atlanti, 2024)
Namen: Cilj prispevka je analizirati pomen arhivistike, ki se jo pogosto uvršča med pomožne zgodovinske vede, medtem, ko so mnogi znanstveniki arhivistiko utemeljili kot samostojno, multidisciplinarno znanost.Metoda: Skozi pregled literature o antičnih arhivih članek odgovarja na vpra-šanje ali so bili antični arhivi ustvarjeni za podporo zgodovinopisju ali so bili vzpostavljeni neodvisno.Rezultati: Kronološki pregled antične zgodovine arhivov kaže na to, da so se prvi arhivi ustanavljali kot pomoč administraciji države ter hranili dokazno gra-divo, ki je imelo moč na sodiščih ter v mednarodnih odnosih.Sklep/ugotovitve: Prvi arhivi niso nastali zaradi želje po zgodovinopisju, ampak so bili v funkciji notariata, saj so v arhivih tudi overili javne listine in pogodbe ter so bili pogosto javno dostopni. Brez javnih antičnih arhivov ter doslednega prev-zemanja, hranjenja in prepisovanja gradiva, bi danes imeli veliko slabše vedenje o preteklosti človeštva.
Keywords: ancient archives; antični arhivi; archival science; archivi antichi; archivist; archivista; arhivist; arhivistika; auxiliary historical sciences; history of archival science; pomožne zgodovinske vede; scienza archivistica; scienze storiche ausiliarie; storia della scienza archivistica; zgodovina arhivistike