List 50. Hudobni kušarji pri svinjah. Iz Anbera na Krasu 5. dec. B. — V Ipavščini in na Krasu svinje zlo bolehajo, in kmalo potem poginejo. Znamenja bolezni so te-le: Vrat jim oteče, jesti nečejo, potlej čez 2—3 dni krepajo. V razkosenju mrtve svinje se ne vidi drugo, kot velike in sključene jetra (ali ne tudi črna in gosta kri? Vred.') Povejte nam Krašovcem, gospod vrednik, kaj bi bilo pri taki priložnosti svetovati, ali kako živini pomagati? Odgovor vredništva. To je navadna grozno nevarna, nalezljiva bolezen. Brž v začetku bolezni, in tudi pri takih svinjah , ki se niso prav bolne, včasih hitro zatare bolezen 10 granov stupe bele čmerike (weisse Niess-vvurzpulverj na mleku. Štupa ta se dobiva v apoteki. Ona napraiJu.*fta živinče bljuva io se bolezni resi. Druge zdravila j^otptfc 1^0: pusanje krvi na ušesih in repu, zelnica ali repnica, klsro mleko. Tudi solitarja (po pol kvinteljca) se daje na mleku ali vodi lanenega semena. Dobro tekne tudi z mr/žlo vodo politi prešiča, potem pa ga dobro zribati in odeti; tudi umivanje celega živinčeta z jesihom pomaga včasih. Bog obvari zaklati tako živinče in po-vžiti ga! 414