Konec zlate dobe v razvoju evropskega gospodarstva - Borak, Neven (Naše gospodarstvo, 2006)
Zlata doba gospodarskega razvoja Evrope je sledila obdobju obnove po drugi svetovni vojni. Trajala je skoraj petindvajset let. Nepričakovano se je končala v letih 1973 in 1974. Gospodarski razvoj v obdobju 1950-1973 je temeljito spremenil gospodarstva zahodnoevropskih in vzhodnoevropskih držav. To obdobje je bilo hkrati obdobje mednarodne denarne in gospodarske ureditve, znane pod imenom brettonwoodska ureditev, z osrednjo vlogo ZDA. Ena med najpomembnejšimi nalogami ureditve je bila preprečiti možnost ponovitve Velike krize. Po naftnih šokih je bila opuščena. Zahodnoevropske države so brez odlašanja spreminjale svoje ekonomske politike osrednjo točko ureditve. Vzhodnoevropske socialistične države pa so se neustrezno odzvale in so podaljšale krizo vse do zloma socialističnega sistema.
Keywords: Europe; Evropa; economy; gospodarstvo; ekonomski razvoj; konjunktura; gospodarska gibanja