Kozmetični izdelki za zaščito kože pred okoljskimi onesnaževali - Zvonar Pobirk, Alenka (Farmacevtski vestnik, 2023)
V zadnjih letih postajajo vse bolj aktualni (kozmetični) izdelki za zaščito kože pred onesnaženim okoljem, predvsem zaradi vse večje onesnaženosti zraka v urbaniziranem okolju. Kontinuirana izpostavljenost onesnaženemu zraku vodi v oksidativni stres in vnetje v koži. To med drugim pospešuje proces staranja kože, negativno pa vpliva tudi na kožna vnetna obolenja, kot so akne, atopijski dermatitis in luskavica. V prispevku so predstavljene različne strategije, s katerimi se lahko zoperstavimo vplivom onesnaženja s pomočjo zaščitnih (kozmetičnih) izdelkov – od mehanske zaščite kože pred odlaganjem onesnaževal na njeno površino in krepitve barierne funkcije kože do nevtraliziranja posledic oksidativnega stresa in preprečevanja vnetja ter tudi vrednotenje učinkovitosti izdelkov in vivo/in vitro.
Keywords: Kozmetika; Koža; kožna bariera; mehanizmi delovanja; Okolje; okoljska onesnaževala; vrednotenje in vivo/in vitro; zaščitni izdelki