Nastajanje evropske manjšinske zaščite - Stergar, Janez (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2001)
Referat "Zaščita manjšin v luči evropskih dokumentov" z mednarodnega simpozija "Evropa in narodne manjšine na pragu 3. tisočletja" (Gorica/Gorizia, Italija, 26.- 27. november 1993) je bil že več let pripravljen za natis v zborniku s simpozija; zbornik pa ni izšel. Čeprav je do danes kodificiranje zaščite narodnih manjšin v Evropi precej napredovalo, ostaja odprtih vrsta vprašanj, posebej glede uveljavljanja mednarodnih zaščitnih norm. Avtorjev pregled je hkrati pričevanje o slovenskih pogledih in prizadevanjih na obravnavanem strokovno-političnem področju v letih 1992 in 1993. Glede na program simpozija referat ne obravnava dejavnosti Konference (Organizacije) za evropsko varnost in sodelovanje na manjšinskem področju. Razen nekaterih naknadnih opomb besedilo tudi pozneje ni bilo ažurirano in dopolnjevano, saj je na voljo več novejših pregledov drugih avtorjev.
Keywords: narodne manjšine; človekove pravice; human rights; pravice manjšin; pravna ureditev; pravno varstvo