Communities, households and animals - Marciniak, Arkadiusz (Documenta Praehistorica, 2008)
Članek preiskuje osupljive podobnosti v kulturnem razvoju in družbenih premenah neolitskih skupnosti na Severnoevropskem nižavju in osrednji Anatoliji v zgodnjih in kasnejših, srednje in pozno neolitskih fazah razvoja. Razlike opazujemo skozi arhitekturo, organizacijo prostora, spremljajoče spremembe v poselitvenih vzorcih kot tudi v zbirih živalskih kosti in zoomorfnih upodobitvah. Še posebej se posvetimo družbenim spremembam, vezanim na razpad komunskih skupin v zgodnjem neolitiku na avtonomna gospodinjstva v kasnejših obdobjih.
Keywords: Severna Evropa; Anatolija; archaeology; arheologija; neolitik; naselja; družbeni razvoj; družbene spremembe; demografski razvoj; gospodinjstva