Rezultati postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo v mariborskem centru v primerjavi s povprečnimi rezultati v slovenskih in evropskih centrih (Evropski IVF monitoring 2000-2005) - Reljič, Milan (Zdravniški vestnik, 2011)
Uvod: Namen Evropskega monitoringa IVF (EIM) je primerjava dostopnosti in uspešnosti izvajanja postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP) med evropskimi državami. V našem prispevku smo primerjali rezultate mariborskega centra za IVF s slovenskim in z evropskim povprečjem. Materiali in metode: V tabelah smo prikazali skupne podatke evropskih centrov, slovenskih centrov in mariborskega centra za IVF iz zadnjih šestih poročil EIM. Rezultati: Od leta 2000-2005 se je število postopkov OBMP v Evropi povečalo, zvišal se je delež postopkov vnosa semenčice v citoplazmo jajčne celice (ICSI) in prenosa odmrznjenih zarodkov (POZ). V Sloveniji smo v tem obdobju zaznali enak trend povečevanja števila postopkov OBMP, deležev postopka ICSI in postopka POZ. Delež otrok, rojenih po postopkih OBMP, se je v Evropi gibal od 0,2 % do 4,2 %, v Sloveniji je bil med najvišjimi v Evropi in je leta 2005 dosegel 3,9 %. Starostna struktura bolnic se v evropskih in slovenskih centrih ni pomembno razlikovala, povečal pa se je delež žensk, starejših od 40 let. V evropskih centrih so najpogosteje prenašali 2 ali 3 zarodke, opaziti je tudi porast prenosa enega zarodka, ki je najizrazitejši v mariborskem centru za IVF. Deleži zanositev so bili med evropskimi in slovenskimi centri primerljivi, izstopali so nekoliko višji deleži zanositev s postopki IVF in ICSI v mariborskem centru. V letu 2005 se je delež dvoplodnih nosečnosti v mariborskem centru znižal na 24 %, vendar je bil kljub temu nekoliko višji od evropskega in slovenskega povprečja. Najpogostejši zapleti pri postopkih OBMP je bil sindrom ovarijske hiperstimulacije (OHSS), ki pa se je pojavil v manj kot 1 %. Zaključek: Dostopnost in uspešnost postopkov OBMP v slovenskih centrih in v mariborskem centru za IVF sta bili v opazovanem obdobju nad evropskim povprečjem.
Keywords: Europe; Evropa; fertilization; oploditev; oploditev z biomedicinsko pomočjo; uspešnost