Recycling of textile wastewaters treated with various combinations of advanced oxidation processes (AOP) - Krivograd-Klemenčič, Aleksandra (Acta hydrotechnica, 2012)
Napredni oksidacijski procesi (AOPs) se pogosto uporabljajo za čiščenje odpadnih voda iz industrije in komunalnih odpadnih voda, ki vsebujejo težko razgradljive organske spojine. Ti postopki imajo veliko prednosti pred ostalimi tehnologijami čiščenja odpadnih voda in so do sedaj pokazali zelo dobre rezultate. Pristopi, ki zmanjšujejo porabo sveže vode, so še posebej pomembni v regijah s pomanjkanjem vodnih virov in v industrijskih panogah z visoko porabo vode. V okviru projekta AOP4Water (mednarodni projekt, financiran v okviru programa CORNET) smo preizkusili kombinacije različnih AOP postopkov s ciljem, da bi omogočili stroškovno upravičeno ponovno uporabo AOP očiščenih odpadnih voda iz tekstilne industrije. Glavni ključ do ponovne uporabe leži v povečanju učinkovitosti AOP čiščenja, ki zagotavlja potrebno kakovost vode in zmanjšuje operativne stroške. V predstavljeni raziskavi je bila narejena serija poskusov z odpadno vodo iz tekstilne industrije z uporabo posameznih AOP postopkov, kot tudi njihovih kombinacij. Izvedli smo naslednje poskuse: ozon (O3); O3+ UV sevanje (UV); O3 + vodikov peroksid (H2O2); O3 + H2O2 + UV. Najbolj učinkovita kombinacija pri odstranitvi barve in KPK je bila O3 + H2O2 + UV s 75 % - 86 % odstranitvijo barve in 15 % odstranitvijo KPK.
Keywords: advanced oxidation process; AOP; H2O2; hydrogen peroxide; napredni oksidacijski postopki; O3; ozonacija; ozonation; ponovna uporaba vode; tekstilna odpadna voda; textile effluents; UV irradiation; UV sevanje; vodikov peroksid; water reuse