Jedli bomo še boljši kruh Mladi se neradi odločajo za pekarske poklice, zato iz obeh sloven-skih šol, kjer izobražujejo za to delo, prihaja manj ljudi, usposoblje-nih za ta opravila, kot bi jih sicer potrebovali v naši republiki. V delovni organizaciji Žito so se odločili, da bodo sami pripravili interno pekarsko šolo, v kateri naj bi vsi tisti, ki nimajo ustrezne izobrazbe, pridobiii interno kvalifikacijo IV. stopnje za vse vrste pekarskih poklicev. Prva skupina 18 deiavcev je že opravila šolanje, večina od njih je bila uspešna tudi pri preizkusu znanja. Na slovesnosti 16. janu- Prizor s krajše slovcsnosti, na kateri so prvim udeležencem Žitove interne pekarske šole izročili potrdila o uspešno opravljenem preiz-kusu znania. (Foto: D. T.1 arja jim je direktor Zita Marko Sok izročil interna potrdila o do-seženem znanju in dejal, da cilj te šole ni le pridobitev p^apirja, mar-več predvsem znanja, ki bi jim pomagaJo peči še boljši kruh kot doslej. Prav v pekarstvu je znanje posameznika izredno pomembno in ga ne more nadomestiti še tako sodobna tehnologija. Šolanje v Zitovi pekarski šoli je trajalo tri mesece, štiri tedne je bilo namenjenih teoriji. Učitelji so bili iz Žita; teorijo so jim razla-gali delavci iz oddelka za razvoj in raziskave, prakso pa so opravljali pod vodstvom Žitovih pekarskih mojstrov z bogatimi deiovnimi iz-kušnjami. Čeprav so se sprva ne-kateri delavci le stežka odločili za šolanje, med njimi so bili namreč tudi taki, ki imajo že petnajst in več let delovnih izkušenj, pa zdaj, ko je večina iz prve skupine uspešno prestala preizkus znanja, bojazni ni več. S 15. februarjem bo pričela šolanje že druga sku-pina Žitovih delavcev, ki nimajo ustrezne kvaliflkacije za pekarski poklic, ki ga sicer opravljajo. D. J.