Anton Kosi Kamenčki v kurjem želodčku Pri Zubavnikovih bodo imeli v necleljo kokoš. Mama jc kuro že v soboto zaklala. Pravkar jo je snažila: poparila jo je, populila perje, raztelesila in vzela iz notranjosti tako imeiiovauc drobovino. MaJi Lojzck, ki ga je vsc zanimalo, je inamo pri tem delu opazoval. Ko je niama razrezala želodec, st1 vsuje iz njega poleg druge vsebine nekoliko kamenckov. * >Glej, Lojzek,« pravi mama, »kokoš je iraela v želodcn tudi drolme ka-menčke.c *Pa res,« pravi Lojzek, »kako so neki kamem-ki prišli v žeiodeci** Lojzek je sicer že uČeai«.- ijudske Šole, a v šoli tega še ni slišal, da rabijo kokoši za prebavo piče ptsek in drobue kamenčke: videl je sicer že večkrat, kako so kljuvalo kokoši inaito z zidn, a razmišljal o tem ni dalje. Ker je mati vedela, da bo oče sinčku to stvar bolj nalanko razjasuil. nega bi storila to ona, zato napoii Lojzka k očotu, čes uaj niu on to reČ raz-loži. saj je kot mlatl fant svoječasno dovršil kmetijsko šolo in je tudi prtcej ponoson na to. Oče — kajpada — rad ustreže si"Čku ter ga pout-i takole: >Kakor ti je znano, ima večina naših domaČih živali — psi, mačke, krave, konji itcl. — zobovjc, s katerim zdrobi in ztnelje v usta sprejeto hrano. Pemtnina, t. j. ko-košt. race, gosi, puro itd., pa zobovja ntma, zato tudi ne more v ustih branc zdrobiti in premleti: hrano, ki pride najprej iz ust v golšo, požira celo ali uezdrobljeuo. V golši se hrana zmohČa in raztopi. Razkrojoiia hrana pride poteni v želodec, kjer se pomešana % ueko tekočkio, s tako imcnovanim že-lodcnim sokoin, Še bolj razredČi. Želodec mora torej pri kurah, racah, goseh, skratka pri iienitnini sploh, nudome$tiiti zobovje. Zato je želodet: znotraj iire-vlecen z nclco del)elo mesnato in hrapavo kožo. Prebava se wŠi na ta način, da se vsa želodČna vsebina, ki je v vedneni gibanju, drgne ob lirapavo želod-čcvo kožo. To, kar opravljajo pri živalih, ki imajo zolxr, zobje, to nalogo vršijo prt perjadi oglati kamenički, ki jih dobiva porutnina s peskom vasc. Po neprcslanem trenjn ali drgnjt^jii v želodcu se oglati kamencki pola-goma obrabijo, postaiiejo ok.rogli in se z blatom izpahnejo iz telesa. Za odstranjene okrogle kiiniCTičke je treba nadomestila oglatili, robatiii, ki bolj služijo svojemu naineuu. Polpti najde perutniiia dovolj prilike, da si nubere za prebavo tako potrebnega peska in kamenckov; pozimi pa je to — kajpada — ležje, zato razumne in skrbne gospodiuje mešajo v zimskem času nied piČo vedno ncobhod.no potrebni ptsek, v katerem je dovolj drobnih ka-mcnčkov, dobro veIodcu, petutnini namcsto zobovja; laama pa tega bržkone ni vedela, ker me ji> Tiapotila k iebi. Grem iakoj k nji in ji povem, kako lepo si mi ti razložil ponien kamenčkov v kurjem Žclodcu. Poziini pa boni tudi skrbno pazil, da bo matna me§ala med kurjo pico vcasih tudi pesek.< 268