"Idées reçues" de Flaubert au sein de la conversation - Fock, Ignac (Linguistica (Ljubljana), 2013)
Pričujoči članek je prevodoslovna študija izraza "idées reçues", kot ga je uporabil Gustave Flaubert v svojem delu Dictionnaire des idées reçues, zlasti v luči prevoda tega besedila v slovenščino. Avtor prouči trenutno pomensko vrednost besedne zveze in povzame njen zgodovinski razvoj ter pojasni Flaubertov prispevek k njeni rabi in pomenu. Poudari svojskost Flaubertovih "idées reçues" ter ob tem prikaže problematičnost njihovega prevoda v slovenščino, ki ne pozna etimoloških in družbeno-zgodovinskih vzporednic, opomni pa tudi na dvoumnost "ideje" v tem kontekstu. Avtor, sicer tudi prevajalec Slovarja, razčleni prevode "idée reçue" v nekaj drugih jezikov, nato pa se opre na vpetost izraza v konverzacijo, kar je dejansko dosegel Flaubert, in preko nje utemelji prevod "splošno priznana resnica".
Keywords: "Dictionnaire des idées reçues"; Flaubert, Gustave, 1821-1880; francoska književnost; French literature; literarno prevajanje; littérature française; Slovar splošno priznanih resnic; slovenski prevodi; traduction littéraire