The magic of the time of death - Lehr, Urszula (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 1999)
Avtorica prikazuje osnovno obdobje tranzicije v človeškem življenju - smrt - in z njo povezano magično in religiozno obnašanje v karpatskih vaseh. Ravnanje z mrličem je pogojeno z ljudskim verovanjem - duši umrlega naj bi preprečilo vračanje, živim pa zagotovilo mir. Avtorica navaja znanilce smrti, proces umiranja, obrede in šege ter pogreb in pokop. Tradicionalno magično obnašanje, povezano s šegami ob smrti, je v omejenem obsegu v karpatskih vaseh ohranjeno vse do danes.
Keywords: death; smrt; ljudski običaji; šege; obredi; magija; verovanje