Gospodarske cone - Čok, Gregor (Urbani izziv, 2003)
Številno ustanavljanje novih gospodarskih con odraža določene potrebe lokalnega podjetništva pri iskanju površin za vzpostavitev ali širitev delovanja. Različne definicije ustanovljenih območij za proizvodnjo, trgovino,storitve in servise nakazujejo, da je trenutni podjetniški trend usmerjen v široko paleto dejavnosti, ki bi jih načrtovalci prostora radi postavili v isti okvir. Neopredeljena terminologija in relativno razpršeno ustanavljanje novih območij sta predvsem posledica prenačelnih prostorskih strategij (regionalnih in nacionalnih), ki pri umeščanju novih ali obuditvi zdajšnjih con ne opredeljujejo konkretnega števila, velikosti in tipologije.
Keywords: business zones; environmental effects; gospodarske cone; industrija; mala podjetja; prostorsko planiranje; prostorsko urejanje; razvojna strategija; spatial planning; spatial strategy