Effect of operating temperature on microstructure and creep resistance of 20CrMoV 121 steel - Vodopivec, Franc (Materiali in tehnologije, 2004)
Opisan je proces degradacije jekla X20CrMoV121 z začetno mikrostrukturo iz popuščenega martenzita. Analiziran je vpliv spremembe mikrostrukture ter velikosti in porazdelitve karbidnih izločkov. S preizkusi pospešenega lezenja je bilo ugotovljeno, da sprememba porazdelitve karbidnih izločkov močneje vpliva na odpornost proti lezenju kot povečanje razdalje med izločki. V razponu temperature med 550 kompozitumC in 800 kompozitumC in za žarjenje do 1344 h se trdota po 2 h hitreje zmanjšuje pri nižji temperaturi žarjenja. Z zadostno zanesljivostjo je mogoče na podlagi trdote in mikrostrukture oceniti, ali se je zaradi obratovanja zmanjšala odpornost proti lezenju pod varen prag.
Keywords: jekla; lezenje; mikrostruktura; trdota