Kaj se lahko naučimo od Jacquesa Mehlerja, klasičnega kognitivnega znanstvenika - Saksida, Amanda (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2022)
Prispevek prikazuje življenjsko delo enega od akterjev tako imenovane kognitivne revolucije, Jacquesa Mehlerja, ki je bil eden uspešnejših evropskih raziskovalcev razvoja človeške kognicije, še posebej razvoja govora. Ob tem članek predstavi glavne predpostavke klasične kognitivne znanosti – modularnost uma ter vlogo narave in vzgoje pri razvoju in delovanju miselnih procesov – in opiše, katere vpoglede v delovanje uma je omogočilo njegovo empirično raziskovanje v preteklih desetletjih. Na kratko tudi predstavi nova spoznanja, ki so kognitivno znanost v zadnjih dveh desetletjih dodobra spremenila in ki so deloma vplivala tudi na njegovo delo. Način, kako je Mehler ta nova spoznanja vedno znova integriral v svoje delo, lahko predstavlja enega od modelov sinteze empiričnega in teoretskega raziskovanja.
Keywords: classical cognitive science; cognitive science; Jacques Mehler; jezik; klasična kognitivna znanost; kognitivna znanost; language; language acquisition; Mehler, Jacques; mind; modularity of mind; modularnost uma; razvoj govora; um