Postavljanje ciljev pri bolniku po možganski kapi - Bizovičar, Nataša (Rehabilitacija (Ljubljana), 2018)
Izhodišča: Rehabilitacijska obravnava bolnikov po možganski kapi zahteva strukturiran program, ki vključuje bolnikove osebne cilje in opolnomočenje bolnika med tem procesom. Postavljanje ciljev v rehabilitacijski obravnavi lahko izboljša zadovoljstvo bolnika in skrajša čas bolnišnične obravnave. Še vedno je na voljo le malo podatkov v literaturi glede uporabe načel Mednarodne klasifikacije funkcioniranja, zmanjšane zmožnosti in zdravja (MKF) v procesu postavljanja rehabilitacijskih ciljev. Metode: Naredili smo prospektivno študijo primera bolnika po možganski kapi, ki je bil sprejet na URI-Soča leta 2017. Člani rehabilitacijskega tima so ocenili, na katerih področjih je imel bolnik težave na razširjenem MKF jedrnem nizu za možgansko kap ob sprejemu in ob odpustu. Terapevti in bolnik so ob sprejemu in ob odpustu ocenili rehabilitacijske cilje. Rezultati: Glede na MKF je bolnik večino svojih ciljev postavil s področja dejavnosti in sodelovanja, terapevti pa s področja telesnih funkcij in dejavnosti. Terapevti so ocenili večino (143) MKF kategorij in le 4 kategorije niso bile ocenjene. Večina ciljev bolnika je bilo nerealnih glede na njegovo funkcijsko stanje; ob odpustu ni bil zadovoljen z izidom rehabilitacijske obravnave. Bolnik je po mnenju terapevtov dosegel izboljšanje le pri 20 % MKF kategorij jedrnega niza za možgansko kap. Zaključki: Uporaba razširjenega MKF jedrnega niza za možgansko kap v kombinaciji z oceno rehabilitacijskih ciljev, usmerjeno v bolnika, je lahko uporabna za osredotočanje pozornosti na pomembne vidike bolnikovega delovanja in na okoljske dejavnike. Za nadaljnje raziskave bi bil smiseln razvoj na MKF osnovanih ocenjevalnih orodjih za postavljanje rehabilitacijskih ciljev pri bolnikih po možganski kapi.
Keywords: določanje ciljev; Goals; goals setting; ICF; international classification of functioning, disability and health; mednarodna klasifikacija funkcioniranja, zmanjšane zmožnosti in zdravja; MKF; možganska kap; rehabilitacija; Rehabilitation; stroke; vocational rehabilitation