Computer assisted diagnosis of benign bone tumours - Samardziski, Milan (Radiology and oncology (Ljubljana), 2004)
Izhodišča. Namen raziskave je bil določiti uspešnost diagnosticiranja benignih kostnih tumorjev z računalnikom glede na različno histološko zgradbo tumorjev. Bolniki in metode. V raziskavo smo vključili 120 bolnikov in jih razdelili v dve skupini. V retrospektivni skupini j e bilo 68 bolnikov, ki je imelo pred računalniško analizo že znano histološko diagnozo. V drugo, prospektivno skupino pa je bilo vključenih 52 bolnikov, ki še niso imeli znanehistološke diagnoze. Uporabljali smo uporabnikom prijazen računalniški program. Rezultati. V retrospektivni skupini smo s pomočjo računalnika potrdili histološko diagnozo benignega kostnega tumorja v povprečju v 72,06%, v prospektivni skupini pa v 76,92%. Glede na posamično vrsto benignega tumorjasmo bili najbolj natančni pri enhondromih (v 91,42%), osteoidosteomih (v 96,15%) in osteohondromih (v 98,08%). Značilno nižji procent pravilne diagnoze smo dosegli pri fibromih, hondromiksoidnih fibromih, osteoklastomih, dezmoplastičnih fibromih in osteobalstomih, kar si razlagamo z različnimi biološkimi značilnostmi in anatomsko lokalizacij o teh tumorj ev. Zaključki. Rezultati so potrdili pričakovanje, da lahko s pomočjo računalnika izboljšamo natančnost slikovne diagnostike pri ugotavljanju benignih kostnih tumorjih.
Keywords: Bone Neoplasms; Diagnosis; Diagnosis, Computer-Assisted; diagnostika; Diagnostika z računalnikom; Fibrom; Fibroma; Hemangiom; Hemangioma; kosti; Kostne novotvorbe; Lipom; Lipoma; neoplazme; Osteoblastom; Osteoblastoma; Osteochondroma; Osteohondrom; Osteom; Osteoma; Pathology; Radiography; rak (medicina)