List 31 Čnjte gospodarji^ ki imate živino! Tista navadna poletinska bolezen, ki je znana pod več imeni, pa je zmiraj ravno taista (v nekterih krajih jo imenujejo bolezen na vrane i, vrančni prisad, černi ali rumeni saj o ve c, na Notranjskem ji menda nekako napčno pravijo tudi me ti j a ji) se je spet v kterih krajih prikazala; pa ni čuda, da se je, ker veliko vročino le malokrat dež ohladi. Velika vročina na spašnikih, silna soparica v hlevih, pomanjkanje čiste merzle vode za pijačo, pa tudi spridena k laja ali voda so navadni vzroki te bolezni, ktera vsake sorte živino (goveda, konje, pre-iiče itd.) napada, najraje še bolje rejeno. Ko se je pa ta bolezen že kje vgnjezdila, je pa tudi nalezljiva kužna za živino in človeka. Čer na kri kakor oglje, gosta kakor koiomaz (šmir) in strupena kakor gad je poglavitno znamenje te bolezni, ktera mahoma pride in kakor blisk včasih živino umori, k večemu kake 3 dni terpf. Gospodarji! zapomnite si dobro, da černa, gosta, strupena kri je vrelec te kužne bolezni — in ko to dobro pred očmi imate, vam bo lahko spoznati, da 1) hladen hlev, 2) za pijačo večkrat na dan bistra in merzla voda, 3) včasih s soljo osoljena, 4) frišna (zelena) k laja, 5) in živino vsaki dan (na vertu ali sicer blizo hiše) z merzlo vodo dobro politi, da se ohladi, je tistih 5 poglavitnih reči, ktere odvernejo nevarno bolezen. Zato je ne gonite na gmajne v vročini; saj ob devetih dopoldne naj je že doma, zvečer ob šestih pa naj se spet en-maJo popase. Kadar pa živino napade bolezen, polivajte jo z merzlo vodo in dergnite jo potem s slamo, — p u saj te ji in spustite ji veliko kervi; za notranjo zdravilo pa je najbolje tisti salmijakovec, ki se v apoteki (v Ljubljani v apoteki blizo rotovža) dobi pod imenom k os ni In i salmijak (Cochenil-Salmiak) in sicer mladi živini 20 kapljic, od-rašeni po velikosti 40 do 60 kapljic na 2 ali 4 pitne glaže merzle vode, vsako če ter t (firteljc) ure, dokler ji ne odleže. Včasih 3 taki porcijoni že pomagajo, včasih jih je 6 porcijonov treba. — Bog obvari tako bolno živino zaklati in meso po v žiti! Konjederec jo mora vzeti, in župan mora vse to berž svoji kantonski gosposki naznaniti.