Kam ob nedeljah V Ljubljani je bilo še ptred kratbim veliko odprtito gostdln in lokalov, zdaj pa jih laLiko preštejemo na prste ene roke. Nedeljskd izletniki bodo kma-lu morald vzeti jedačo in pijačo 8 seboj, če bodo hoteli po spre hodu ali vožnji kaj popiti ali pojesti. Mnogi gostincd so zaprll svo-je lokale s trdifcvijo, da se ob nedeljah ne izplača imetd od-prto. Ta trditev prav gotovo ne bo držala, kar lahko potrdi ve-lik obisk ob nedeljah v lokalih, ki so odprti- Drugi vzcrok je vse-kakoT bolj očiten, gostinci za-pirajo lokale ob nedeljah le za-radi kadrovsfcih težav. Tudi go-stinski delavci hočejo imeti vi-kend, čeprav se obenem zave-dajo, da bi bilo veliko rentabil-neje zapirati lokale ob pone-deljkih ali drugih dnevih v ted-nu. Ravmo lokali. Id so v Ljublja-Ri ob ned^ljah ostali odprti, imajo zelo velik obisk in trdi-jo, da je njihovo poskvvanje rentabilno. Eden redkih lokalov, ki )e ob nedeljah v Ljubljani odprt, je tudi kavarna Evropa. Ta kavarna je pravzaprav edtnii lo-kal v središču Ljubljane. kl je še odprt ob nedeljah. Da bi izvedeli, kaj gostincl sami mislijo o tetn, da bi bill lokali odprti ob nedeljah, smo povprašald natakarico kavarne Evropa Danioo Vidmar. Koliko časa ste že zaposle-nt v kavarni Evropa? Tukaj delam devet mese-cev, prej pa sem bila zaposlena pri gostinskem podjetju Ma-Jolka. Ali ste končali gostinsko šo-lo? Gostinsko šolo sem končala leta 1970 v Novem mestu. Do ma sem namreč iz Hinja pri žužemberku. Od kdaj ste zaposleni v Ljub-Ijani? V Ljubljani sem se zaposliila takoj po koočand šoli leta 1970. Ali imate urejene stanovanj-ske razmere? Sem podnajemnica in plaču-jem 600 din za sobo s soupora-bo kopalnice.če bi imela štano-vanje, bi rada vzela k sebi sina. Kclo pa sedaj skrbi za va-šega otroka? Sin ima sedaj petnajst me-secev in živi pri mojih starših na Dolenjskem. Nekaj časa sem ga imela pri sebi, pa mu ravno zaradi mojega delovnega časa nisem mogla najti var-stva. Dokler si v Ljubljani bolje ne uredlm in ne najdetn neko-ga, ki bi ga lahko pazil, bo moral ostati kar prt starših. Glede na to, da delate tudi ob nedeljah in imate med ted-nom nekoliko drugačen delov-ni čas kot drugi, ali spldh naj-dete kaj prostega časa zase in na obisic.sina? Tukaj delam enkrat dopold-ne, enkrat popoldne, in sicer dopoldne od 9—17h in popold-ne od 17—23h. Med tejn delov-nim časom imam praktično ze-lo malo prostega časa in lahko prav malo naredim. Mo.ia eddna družba so kolegice, s katertmi v tem času malo poklepetamo, včasih pa sem tako utrujena, da grem raje počivat. Če ne bi imela vsak teden en dan prosto, sploh ne bi mogla obi-skovati otroka. Tako pa ta pro-sti dan v tednu zmeraj pora-bim za pot na Dolenjsko. Vaš delovnik je torej precej naporen, ali ste mogoče že kaj razmišljali, da bi poklic zame-njali? Ne, na to pa ne mislim. Ta poklic mi je tako všeč, da ga ne bi zapustdla. Res je na-porno, ampak 61ovek se mora sprijazniti z vsem in se vsega navaditi. Kaj pa večerni gostje in pi-janci, vas nikoli ne spravijo ob živce? Z njimi je nekoliko težje, jaz take gosbe skušatn prezire-ti in jim nočem postreči. če pa pretiravajo, potem pa po kllčem šefa in včasih celo po-licijo. Z delom ste torej kar za-dovoljni, kako pa s plačo? Plačani smo po prometu, za-to je včasih bolje, včasih slab-še. Poleti imamo veliko več prometa kot pozimi in zato ma-lo več zaslužimo. Jaz sem s plačo kar zadovoljna. Kaj pa napitnina? Tudd ta mi včasih kar precej znese. Zgodi pa se, da mi po samezniki ali celo družbe zgi-nejo in uidejo, takrat pa mo ram jaz plačati. Če se to vefi-krat zgodi, mi od napitnine ne ostane nič. Kaj mislite, takole, ko vsak dan ugotavljate obisk, ali se poviševanje cen pijačam kaj opazi Tia obisku? Mislim. da se pri nas ne apazi. Naše cene so že tako malo višje kot drugje in se ob zvišanju cen obisk ne zmanjša. Kot veste, je vsaj polovica lokalov v Ljubljani, ki so ob nedeljah zaprti. Kaj mislite vi o tem, ali je to po vašem prav? Meni se to ne zdl prav. Ob nedeljah je ponavadi veliko več gostov kot ob delovnikih, pri nas jlh je skoraj še enkrat to-liko. Res imajo ob nedeljah vsj ljudje prosto in bi radi imeli tudi gostinci, ampak po moje je bolje, da si gostinci izbere-jo prosto kak drug dan y ted-nu. Mene to nič ne moti, mo-goče se bolj pritožujejo tista, ki imajo šoloobvezne otroke in hočejo preživeti nedelje z nji-ml. Mislim pa, da bi se lahko v vsakem gostinskem podjetju že našla kakšna rešitev glede zaposlenosti ob nedeljah in jim zaradi kadrovskih težav ne bi bilo potrebno zapiratri lokalov ob nedeljah. Slišali smo, kaj misli o za- piranju lokalov ob nedeljah go-stinska uslužbenka. Mogoče so drugi drugačnega mnenja, prav gotovo pa je še nekaj takih, ki ljubijo svoj poklic in se zavedajo, da je potrebno za dobro, rentabilno poslovanje žrtvovati tudi delček svojega časa in delati takrat, ko je obisk največji. Vsekakor pa bi se prav gotovo našla tudi pot za rešdtev tega vprašanja. Le taiko bi lahko prepre&Ui vse večje zapuščanje tega poklica mnogih kvalificiranih gostin-skih delavcev in o gostinskl dejavnosti nasploh temeljito pogovoriti, še posebno pa o beneficiranem stažu gosttocev. In nenazadnje ali nima druž-bena skupnost prav nobene be-sede pri teni, da bi zavrla sa-movoljno zapiranje lokalov ob nedeljah? R. E.