Prispevek k poznavanju škarjevk (Tanaidacea: Peracarida: Crustacea) v slovenskem morju - Fišer, Cene (Natura Sloveniae, 2004)
Predstavljena je razširjenost škarjevk Apseudes latreilli (Milne Edwards, 1828), Tanais dulongii (Audoin, 1826), Heterotanais oerstedi (Kroyer, 1842) inLeptochelia savigny (Kroyer, 1842) (Tanaidacea: Peracardia:Crustacea) v slovenskem morju. Leptochelia savigny in Tanais dulongii sta običajna prebivalca vzdolž celotne slovenske obale in ju najdemo tudi v globoki vodi.Apseudes latreilli je redek prebivalec detritnoškoljčnega dna, Heterotanais oerstedi pa je bil najden le v somorni vodi v izlivu Dragonje, kar je hkrati prva navedba te vrste za slovensko morje.
Keywords: Adriatic Sea; Crustacea; Ecosystem; Ekosistem; Jadransko morje; Morska voda; raki; Seawater; Slovenia; Slovenija; zoogeografija; zoologija; zoology