Obresti in plodovi pri neupravičeni obogatitvi - Možina, Damjan (Pravni letopis, 2019)
Dolžnost vračila tistega, za kar je bil nekdo obogaten brez pravne podlage, poleg vračila samega predmeta obogatitve zajema tudi naravne in civilne plodove. Avtor v prispevku obravnava nekatera vprašanja, ki se v zvezi s tem zastavljajo v slovenskem pravu. Ugotavlja, da 193. člen OZ ureja le postroženo odgovornost nepoštenega prejemnika, in meni, da mora tudi pošteni prejemnik povrniti plodove in obresti, pa tudi (druge) koristi od uporabe. Izhodišče je, da je treba doseženo korist konkretno izkazati, okoliščine pa lahko utemeljujejo tudi abstraktni pristop ali (izpodbojno) domnevo o pridobitvi določene koristi. Povrne se le korist, ki sama po sebi izhaja iz predmeta obogatitve, ne pa tudi tista, ki je rezultat znanj, odločitev ali drugih okoliščin pridobitelja. Za vrnitvene zahtevke po prenehanju pogodb veljajo nekatere posebnosti, ki jih narekuje sinalagmatska narava pogodb. Poseben pristop zahtevajo tudi posojilne in druge pogodbe, pri katerih se odplačno prenaša raba stvari ali pravic. Prispevek se sklene z obravnavo obrestne mere obogatitvenih obresti.
Keywords: obligacijsko pravo