Kmečka trgrovina Slinavka in parkljevka v naših krajih Slinavka in parkljevka je se vedno precej razSirjena po Sloveniji. Iz najnovejšega izkan iivalskth kužnih bolezni razvidimo, da ao na btrSesn štajerskem še tfle kraji okuženi po tej boJeznl: Okraj Brežlce: Stara vas, Oaredek, Peaje; okraj Konjice: Slov. Konjdoe; okraj Lendava. Beltinci, Gor. in Srednja Bistrica, Kolitje, Gom# Lakoa, Radmožanci, MeUacd, Odranci, Nededjkai.; ofcraj Ljutomer: Zepovd, Cven, Mota, Krapje, Pristava, Sevščak; okraj Maribor deasnd breg1: Bohova, Pivola, Rogoza, Sp. Hoče; okraj Muraka Sobota: Krog in Rakitaii; okraj Ptuj: Gamlla, Jastrebci, Obrež, SrediSče ob Dravi; okraj Slovenjgradec: Kamovo; ofcraj Smarje prl Jelsah: Imeno, Sedlarjevo, Grli6e, KaCJi dol, Jazbine, Karttoee, Sonovica, Sv. Tom&ž, ekofija, Živinski sejini v Mariboru zopet dovoljeni Ker je slinavka In parkljevka v mestu Marlboru m v bližnji okolici prenehala, se živinski Bejml v Mariboru zopet otvorijo. Prvi živinski sejem je bil v torek, 13. decembra, avinjski sejem pa bo v petek, dne 16. decembra. Jabolka se dražijo Malo je še sadjarjev, kl bi imeli v ahrambi Jaboika za prodajo. Tisrti, ki jih še imajo, jih bodo lahko prodall po primernd ceni. Na naših tržiščih J« namreč začelo primanjkovati jabolk ter je aedaj veliko povpraševanje po njih. Tako se prodajajo sedaj v Beograda jabolka po 5 do 6 din kg. Goveja živina Sedaj veljajo za živino naslednje cene, dosežene na zadnjih sejmih: Ptnj: voli 4—5 din, krave 2—S din, bikl 3.25—4.50 dln, junci 3—4 din, teliee S.50—4.75 din za kg žive teže. — Kamnik: VOH 5.50, 5 in 4 din, telice 5.50, 5 in 4 din, krave 5, 4 Jn 3 din, teleta 6.50 In 6 din. — Kranj: voli 6.150, 6 in 5.50 din, tedice 6.50, 6 in 5 din, krave 6.50, 5 in 4.50 din, teleta 8, 7 in 6 din. — Leodava: biki 4—4.50 din, telice 4—4.50 iin 3 din, krave 3 in 2.50 dtn, teleta 6—7 din. — šnrarje pri JelSah: voll 4.50—5.50, 3.50—4.50 in 2.50—3.50 din, telice 4.50—5.50, 3.50—4.50 in 2.50—3.50 din, krave 4.50, 3.50 In 2.50 din, teleta 6.50 iin 5.50 dan. — V Zagrebu ao bile na zadnjem sejmu sledeče eene: bikl 3.50—4 din, krave za mesarje 3—4.25, ea Mobase 2.50—3 din, telice za mesarje 4—5 din, tdeta 7—9 din kg žive teže. Tržne cene v slovenjegoriski okoGci Sadna trgovina je zelo živahna. Sadje se pla čnje 3.50—4 din za kg. Zadnji tedea povpraSujej< po jabolkih češki izvozničarji za Prago. Cena jabolk raste, to pa zato, ker blaga prl kmetih nl več kaj doatl — Zivina se plačuje po dnevnl cemi, to je 4 do 5 dln, za kg. — Veliko povpraševanje je po debelih prašičih (pršutarjih), kl se plačujejo po 10 dln kg. — Perutnina se plaCuje 13—14 din za kg. — FižoJ fana letoa zelc visoko ceno; trgovd plačujejo 2—2.50 din kg. — Tudd sadjevec j« dosegel ceno 1.50 dln; na spomlad bo cena Se vižja, zato kmetje prodajajo sadjevec v malih množinari. Tržne cen« v Mariboru dne 10. decembra 1938 M e a o : goveje salo 15—16 din, slanrna (špeh 14—15 din, pljuča 8—9 din, jetra 8—10 din, reberca 12 din, svinjsko ineso s koatmi 12—13 din, brez koatl 13—15 dini riba 16—17 din, belici 8—9 din, ščuke 16 din, morske ribe 10—13 din, raki 34 din, zajec 13—14 din kg. Zelenjava: krompir 0.65—1 din kg, če bula 2—4 din, česen 6—10 din kg, glava zelja 0.50—3 din, kg kislega zeJja 3 din, 2—5 komadov repe 1 din, kg kiale repe 2 din, komad karfijole 1—8 din, komad ohrovta 0.50—1.50 diin kg hrena 8—9 din, kamad zčlene 0.50—2.50 din, buča 0.50—2 din, šopek peteiršilja 0.50—1 din, komad glavnate solate 0.50—1.50 din, komad endiviie 0.25—1 din, kup motovilca, radiča, Spinače in vrtnega korenja 1 din, koanad pora 0.25 do 1 dan 2—5 kolerab 1 din, liter luščenega graha 7.50—12.50 din, 2—5 redkev 1 din, šopek majarona 0.50—1 din. S a d j e : kg jabolk 3—6 din, hrušk 4—8 din suhih aliv "—12 din, grozdja 10—14 din, celih orehov 9—10 din, luščenih orehov 28—32 din, liter kostanja 2—3 din, liter pečenega kostanja 6 d-n, liter šipka 3 din. ž i t o : pšenica 1.50—1.75 din, rž 1.50—1.75, ječmen 1.50 din, koruza 1.25—1.50 din, oves 1 din, proso 1.50 dm, ajda 1—1.25 din, proseno pšeno 4 dln, ajdino pšeno 3.50—4 din, fižol 2—3 din. Mlečni izdelki:! liter mleka 1.50—2 dtn, smetane 10 din, kg- suroVega masla 24 din, kuhanega masla 30—32 din, |ajnega masla 28—32 din, domačega sira 8—10 din, jajce 0.70—1.25 din, konzervirano jajoe 0.85-i-l din. Perutnina : kokoš 18—25 din, par piščan- ev 20—65 din, gos 40—S0 din, puran 30—75 din, raca 15—20 din. K r m a : lk g sladkega sena 0.65—0.70 din.