Evropsko (mednarodno zasebno) dedno pravo - Žnidaršič Skubic, Viktorija (Pravni letopis, 2011)
V prispevku je predstavljen razvoj evropskega mednarodnega zasebnega dednega prava od njegovih začetkov pa vse do danes, ko je pripravljen predlog Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o pristojnosti, pravu, ki se uporablja, priznavanju in izvrševanju sodnih odločb in javnih listin v zapuščinskih zadevah ter uvedbi evropskega potrdila o dedovanju. Avtorica opozarja na problematiko mednarodnega dedovanja in opiše temeljne probleme, s katerimi se srečujejo stranke v zapuščinskih postopkih, ki imajo mednarodnopravni element. Sledi razlaga primernosti in tudi pravne utemeljenosti sprejemanja prisilnega predpisa na ravni EU za področje dedovanja. Avtorica opozori na ključne vidike tovrstnega reševanja problematike mednarodnega dedovanja. Nato predstavi temeljne rešitve predloga uredbe ter jih tudi obrazloži in kritično presoja. V sklepu se sprašuje tudi o pojavu spontane harmonizacije dednega prava.
Keywords: dedno pravo; dedovanje; European private international law; evropsko mednarodno zasebno pravo; international succession; mednarodno dedovanje; mednarodno pravo; predlog uredbe o dedovanju; spontana harmonizacija dednega prava; spontaneous harmonization of law of inheritance; succession; the proposition of the regulation on succession; Trusts and estates