The right to privacy and data protection in European healthcare systems with an emphasis on the relevant case law and European legislation - Turnšek, Ema (Medicine, law & society, 2024)
Ali so osebni podatki in informacije, ki jih v celoti zaupamo zdravstvenim sistemom, dovolj zaščiteni? Članek obravnava križišče prava in medicine, in sicer v točki, kjer je pravica do varstva podatkov pacienta kršena ali zakonsko nezadostno zaščitena. V zvezi s tem moramo najprej spoznati, kakšen je dejanski obseg pravice posameznika do (medicinskega) varstva podatkov in drugič, razumeti, kdaj je ta pravica kršena. Članek analizira izvor varstva podatkov in njegov zgodovinski razvoj, z namenom najti njegov osrednji pomen. Nadalje išče meje obsega varstva podatkov z vsebino drugih sorodnih pravic. S celovitim pregledom evropske sodne prakse članek razkriva nekatere resne kršitve pravice posameznikov do (medicinskega) varstva podatkov.
Keywords: fundamental human rights; medical data protection; right to data protection; right to dignity; right to privacy