Z bioelektrično impedančno analizo izmerjene vrednosti faznega kota in mase telesnih celic pri otrocih s cerebralno paralizo glede na stopnjo funkcijskih zmožnosti grobega gibanja - Lenardič, Jasna (Rehabilitacija (Ljubljana), 2024)
Ozadje: Za učinkovito ugotavljanje morebitnih odstopanj v otrokovem prehranskem stanju in spremljanje le-tega je pomembno uporabljati kar se da zanesljive in natančne ocenjevalne metode. Želeli smo preveriti zanesljivost posameznih spremenljivk, ki jih pridobimo z bioelektrično impedančno analizo (BIA) pri otrocih s cerebralno paralizo (CP), predvsem vrednosti faznega kota (angl. phase angle, PA) in mase telesnih celic (angl. body cell mass, BCM) ter jih primerjali z vrednostmi pri njihovih zdravih vrstnikih. Sočasno smo želeli ugotoviti morebitno povezanost med stopnjo Sistema za razvrščanje otrok s CP glede na funkcijo grobega gibanja (angl. Gross Motor Function Classification System, GMFCS) in vrednostmi BCM in PA. Metode: V bazi PubMED smo s ključnimi besedami »bioelectrical analisys« OR »BIA« OR »bioelectrical« OR »body composition«) AND »Cerebral Palsy« poiskali vse članke, ki so bili objavljeni do 25. 1. 2024. Rezultati: Z izbranimi ključnimi besedami smo našli 206 člankov, nato pa ob upoštevanju vključitvenih meril v pregled literature vključili štiri članke, v katerih so avtorji preučevali vrednosti PA in BCM pri otrocih s CP (328 otrok) glede na stopnjo po GMFCS ali pa v primerjavi z njihovimi zdravimi vrstniki (220 otrok). Ugotovili smo, da so vrednosti BCM in PA pri otrocih s CP v primerjavi z njihovimi zdravimi vrstniki nižje, pri čemer so vrednosti obeh spremenljivk nižje pri otrocih z višjo stopnjo GMFCS. Zaključek: Zaradi heterogenosti metod merjenja in protokolov so vrednosti BCM in PA v dostopni literaturi med seboj zelo različne. Za večjo zanesljivost obeh spremenljivk bi bilo v prihodnosti potrebno standardizirati protokol meritev in vključiti večjo populacijo otrok s CP.
Keywords: bioelectrical impedance analysis; bioelektrična impedančna analiza; body cell mass; Cerebral Palsy; cerebralna paraliza; Child; fazni kot; masa telesnih celic; otrok; phase angle; rehabilitacija; rehabilitation