Psihometrične značilnosti De Morton indeksa premičnosti za ocenjevanje premičnosti starostnikov - Zupanc, Aleksander (Rehabilitacija (Ljubljana), 2016)
Uvod: De Morton indeks premičnosti (angl. De Morton mobility index - DEMMI) je merilno orodje za ocenjevanje premičnosti, ki ocenjuje posameznikovo izvedbo petnajstih gibalnih nalog. Namen pregleda literature je bil povzeti psihometrične značilnosti DEMMI pri ocenjevanju starostnikov. Metode: Iskanje raziskovalnih člankov je potekalo po podatkovnih zbirkah PubMed in CINAHL na podlagi meril za vključitev. Iskanje je bilo omejeno na angleščino in je zajelo vse objave do aprila leta 2016. Rezultati: V pregled je bilo zajetih 12 raziskav. Vanje so bili vključeni splošni vzorci starostnikov na akutnem bolnišničnem zdravljenju, v prehodnem negovalnem obdobju in na rehabilitaciji ter starostnikov po vstavitvi endoproteze kolena ali kolka, po zlomu kolka, s Parkinsonovo boleznijo in funkcijsko samostojni starostniki. V petih raziskavah so preverjali zanesljivost in poročali o odlični zanesljivosti posameznega preiskovalca in med preiskovalci. V enajstih raziskavah je bila potrjena veljavnost konstrukta in veljavnost za znane skupine ter visoka povezanost med ocenami DEMMI in izidi merilnih orodij izvedbene narave, ki ocenjujejo več gibalnih nalog. V devetih raziskavah so ugotovili, da pri uporabi DEMMI ne pride do učinka tal ali stropa. Zaključek: DEMMI je zanesljivo in veljavno merilno orodje, sposobno zaznati spremembe pri starostnikih v različnih obdobjih zdravljenja in z različnimi vzroki za zmanjšano sposobnost premikanja. Zaradi področja ocenjevanja, ki ga zajema, in glede na potrjene merske značilnosti bi ga bilo smiselno vključiti v fizioterapevtsko ocenjevanje premičnosti starostnikov z okvarami mišično-kostnega sistema in s Parkinsonovo boleznijo.
Keywords: Aged; DEMMI; measurement tools; merilna orodja; mobility; older adults; Physical Therapy Modalities; premičnost; reliability; starostniki; validity; veljavnost; zanesljivost