Napitnina in kakovostna storitev - Raspor, Andrej (Raziskave in razprave, 2015)
Osnovno izhodišče prispevka je zbrati raziskave, ki so obravnavale zvezo med kakovostno storitvijo in napitnino in jih združiti v skupne ter izvesti lastno raziskavo, ki bo to zvezo potrdila. Namen raziskave je bil preveriti raziskovalno vprašanje: Ali si zaposleni lahko nadejajo višjih in pogostejših napitnin, če bodo izvajali kakovostno storitev?
Keywords: napitnine; kakovostna storitev; igralništvo; gostinstvo; tourism; turizem