Distribution of tissues in the carcass of Turopolje pig, an autochtonous Croatian breed - Đikić, Marija (Acta agriculturae Slovenica, 2004)
Sestavo klavnih trupov in porazdelitev tkiv v klavnih trupih turopoljskega prašiča smo določili z analizo deleža mišičnega, maščobnega in kostnega tkiva v klavnih trupih in v delih noge, pleča, ledja, vrat in trebuh. Raziskavo smo opravili v dveh skupinah pitancev pri dveh različnih starostih in telesnih masah ob klanju (TI n = 10, starost 584 20 dni in 81.9 kg 6.1 kg; TII n = 9, starost 679 20 dni in 100.3 kg 4.9 kg). Prašiče smo pitali po klasični tehnologiji, ki vključuje pašo v gozdovih in na travnikih, ki ju označujeta biocenozi Quercus robur in Deschampsietum caespitose ob nizki porabi krme (0.5kg/dan/žival). Na liniji klanja so bile živali posamično stehtane in razkosane po metodi popolne disekcije po Wenigerju. Skupini TI in TII sta se statistično značilno razlikovali po odstotku mišičnega tkiva (38.2 % in 40.5 %) in kosti v trupih (10.6% in 9.7%), medtem ko razlike v deležu maščobe niso bile statistično značilne (34.2 % in 33.8 %). V obeh skupinah smo določili tudi deleže mišičnega, maščobnega in kostnega tkiva v telesnih delih: noge, pleča, ledja, vrat in trebuh.
Keywords: prašiči; avtohtone pasme; turopoljski prašič; klavne polovice; mišice; maščoba; kosti